HASAR FARKI NEDİR?

Kaza sonrası, kusurunuzun olmamak veya en azından %50 kusurlu olmak kaydı ile aracınızın kazadan önceki orijinal olan parçaları ister kasko sigortacısı ister trafik sigortacısı tarafından onarılsın tekrardan orijinal şekilde tamir edilmek / takılmak / orijinal parça tedariği yapılmak zorundadır. Kasko sigortacısının kasko poliçesinden doğan muafiyet, yan sanayi parça tedariği, anlaşmalı servis gibi gibi poliçe hükümlerinden doğan hakları saklıdır. 

Uygulamada tarafımıza en çok başvuru yapılan konu, sigorta şirketlerinin yan sanayi parça onarımı  yaptırtmak suretiyle ile hak sahiplerini zorlaması aksi halde onarımın yapılmaması veya onarım sürecinin uzatılmasıdır. Sigorta şirketi böylece çok düşük tazminatlara hasar dosyalarını kapatmaktadır. Ancak hak sahiplerinin, yasal olmayan bu talebi kabul etmesi zorunlu değildir. Açmış olduğumuz davalarda (sigorta tahkim dosyasında) aracınızın yaşı, marka ve modeli ne olursa olsun kazadan önce orijinal halde bulunan parçalarının tekraren orijinalleri ile değişmesi gerektiği ifade edilmiştir:

Davacı vekili aldığımız bir dava (sigorta tahkim dosyasında) lehimize verilmiş bir karardan alıntı:

‘’…Başvuran ve başvurulan sigorta şirketi vekillerince delil olarak sunulan eksper raporundaki değişimi uygun görülen parça ve taktir edilen işçilik bedelleri tarafımızca da uygun görülmüş ise tarafımızdan hasar tarihindeki yetkili servis orijinal parça ve ortalama piyasa rayiç işçilik bedelleri dikkate alınarak hasar hesaplaması yapılmış bu nedenle hesaplanan hasar bedeli ile delil olarak sunulan hasar tespit raporu arasında fark meydana gelmiştir. ‘’  (BAŞVURU TARİHİ VE SAYISI : 13/03/2020 – 2020.E.29273 KARAR TARİHİ VE SAYISI : 27/05/2020 – K-2020/46002 BAŞVURAN : ER***)

 

İşte, sigorta şirketinin yaptırmaya çalıştığı eksik, düşük yan sanayi parça onarımı ile aracınızın  olması gereken orijinal parça ile gerçek işçilik ve parça bedelleri ve tabi ki kdv bedelleri arasındaki farka, hasar farkı denilmektedir. Hasar farkı, sadece maddi değil aynı zamanda can ve mal güvenliğini de etkileyen önemli bir konudur. Örneğin bir kaza sonrası, airbag veya fren /disk/balata sisteminin orijinal parça ile değil yan sanayi parça ile değiştirilmesi  ileride doğacak muhtemel zararları artıracak, ölüm/yaralanma gibi kazalara sebebiyet verebilecektir.

Aracınızın hasarının ve hasar tutarının eksik ve hatalı olarak tespit edildiğini düşünüyorsanız hukuk büromuzdan destek alabilirsiniz.

Yorum Yazın

guvenlik anahtari

Yol Tarifi