DEĞER KAYBI NEDİR?
Araç değer kaybı , kazaya karışan ve bu kaza sebebiyle onarın gören araçların ikinci el piyasa değerlerinde meydana gelen maddi kayıptır. Araç, kaza sonrası hasar gördüğünden emsallere göre satışı zorlaşır ve piyasa değeri düşer. Özetle değer kaybı, hasara uğrayan aracın piyasada kaza öncesi kusursuz hali ile kaza sonrası onarımlı hali arasındaki farktır.
ARACIN DEĞER KAYBINI KİM TALEP EDEBİLİR?
Meydana gelen trafik kazasında kusuru bulunmayan araç sürücüsü aracında oluşan maddi hasarın tespitini ve değer kaybının karşılanmasını talep edebilir.
ARAÇ DEĞER KAYBI KİMDEN TALEP EDİLEBİLİR?
Kusursuz araç sürücüsünün aracında meydana gelen zararı, kazaya kusuruyla sebep olan araç sürücüsü karşılamak zorundadır. Yani, araç değer kaybına ilişkin talepler kusurlu araç sürücüsüne ve onun trafik sigortacısına karşı ileri sürülür .Talepler sigorta şirketine yazılı olarak iletilmelidir.
Meydana gelen kazada kusursuz olan tarafın araç değer kaybı, kazaya sebep olan taraf yada o tarafın zorunlu trafik sigortasından karşılanır. Karşı tarafın sigortasından ya da karşı tarafın kendisinden herhangi bir değer kaybı talep edebilmek için her şeyden önce kazanın oluşumunda yüzde yüz kusurlu olmamak gerekmektedir. Bu noktada kusurun oranında önem arz etmektedir. Zira kısmi bir kusur söz konusu ise kusurlu olunmayan oranda bir talepte bulunmak mümkündür. Kazanın meydana gelmesinde kusursuz taraf, araçta meydana gelen değer kaybının karşılanması için ekspertiz raporu alarak değer kaybına sebep olan tarafa dava açabilir yada bu kaybın karşılanması için Sigorta Tahkim Komisyonu’na başvuru yapabilir.
Dava yolu ile değer kaybının tazmin edilmesi durumunda ise; kazada tam kusurlu olarak nitelendirilmemiş olan taraf, hasar gören eşyasının değerinde oluşan düşüş miktarında araçta oluşan değer kaybını ve bununla birlikte dolaylı olarak oluşan zarar olarak; ikame araç ya da kazanç kaybı bedeli talep etme hakkına da sahiptir.
Bu talep, özellikle hasar gören aracın serviste ve bakımda kaldığı süre boyunca kiralanan araçlarda veya ulaşım için kullanılan alternatif ulaşım bedellerinin karşılanmasında gündeme gelmekte ve talep edilebilmektedir. Burada belirtilmesi gereken en önemli hususlardan bir tanesi, doğrudan değer kaybı ile iş kaybı zararlarının karıştırılmamasıdır. Dolaylı olarak kabul edilebilecek giderler, özel olarak belirtilmediği sürece sigorta şirketleri tarafından karşılanmamaktadır.
Araç değer kaybı davası açabilmek için tüm bu hususların yanı sıra aynı zamanda araçtaki hasarlı parçaların daha önceden hasara uğramamış parçalar olması, onarım veya yenileme işleminden geçmemiş olması ve kazadan önce araçta herhangi bir hasar kaydının bulunmaması gerekmektedir.
ARAÇ DEĞER KAYBI NASIL TESPİT EDİLİR?
Sigorta eksperleri araç değer kaybını tespit ederken birçok kriteri dikkate alarak değerlendirme yapar ve bir sonuca varır. Bu kriterler, 2.el piyasa değeri, hasar geçmişi, üretim yılı, aracın kilometresi , hasar gören parçalar ve araçtaki değerleridir. Tüm bu kriterler birlikte değerlendirilip araçtaki reel değer kaybı miktarı hesaplanır.
Sigorta şirketlerine değer kaybı başvurusu yapılmadan önce ekspertiz raporu ile miktar tespit edilmelidir.
SİGORTA ŞİRKETİ TALEBİ REDDEDER YA DA ÖDEME YAPMAZSA NE OLUR?
Kusursuz araç sürücüsünün sigorta şirketine yapmış olduğu başvuru 15 gün içerisinde cevaplanmazsa ya da talep reddedilirse SİGORTA TAHKİM KOMİSYONUNA YA DA MAHKEMEYE BAŞVURARAK DEĞER KAYBININ TAHSİLİ YOLUNA GİDİLİR.
Bu aşamada değer kaybı tutarının tam olarak ve doğru hesaplanması, hak kayıplarının önüne geçilmesi ve yanlış yöneltilen talepler sonucu karşı tarafa ödenmek zorunda kalınan vekalet ücretlerinin önüne geçmek için hukuki yardım alınmasının önemini birkez daha vurguluyoruz.
DEĞER KAYBI BAŞVURUSUNDA ZAMANAŞIMI
Kusursuz araç sürücüsü, kazanın meydana geldiği tarihten itibaren 2 yıl içerisinde değer kaybının karşılanması için sigorta şirketine başvurmalıdır.
Değer kaybı başvurusu için; kazanın gerçekleştiği anda tutulan kaza tespit tutanağı, hasar tespit tutanağı, araçların kaza sonrası çekilen, özellikle hasarı gösteren ve her açıdan çekilmiş fotoğrafları, aracın ekspertiz raporu, araç ruhsatı, aracın tamir edildiği servisten alınan döküm ve faturalara ihtiyaç duyulmaktadır.
LİNK: araç değer kaybı, araç değer kaybı hesaplama, araç değer kaybı nasıl alınır?, değer kaybı, değer kaybı dilekçesi, değer kaybı nedir